Kaçak Tütün Satışı ve Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor !
Türk Toraks Tütün Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Remziye Can, tütün karşıtı grupların gösterdiği tüm mücadeleye rağmen, kaçak tütün satışı, nargile ve elektronik sigara kullanımının giderek arttığını söyledi.
Türk Toraks Tütün Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Remziye Can, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı (BSHA) Genel Yayın Yönetmeni Erkan Doğan’ın tütüm ve zararları konusundaki sorularını yanıtladı. İnstagram canlı yayında Doğan’a önemli açıklamalarda bulunan Dr. Remziye Can, “Tütünü neden hayatımızda tutuyoruz sorgusunu yapabilmek, tütün kullanımının yalnızca bireysel değil global olarak sağlığı ve içerisinde yaşadığımız çevreyi ne derece etkilediğinin farkındalığını edinebilmek çok önemlidir” dedi.
Dr. Can: “Alınan önlemlere rağmen, kontrolsüz kullanım gittikçe artıyor”
Tütün piyasasının insanlar üzerinde uyguladığı yönlendirmeler konusunda da açıklamalarda bulunan Dr. Can “Tütün karşıtı gruplar olarak almaya çalıştığımız önlemlere rağmen tütün piyasası gizil bir şekilde varlığını devam ettiriyor. Buna örnek olarak; tütün evlerinin sayısının artmasını, kaçak tütün, nargile ve elektronik sigara kullanımının artmasını gösterebiliriz. Her ne kadar projeksiyonlar ya da göstergeler tütün kullanımının düştüğünü gösteriyor olsa da kontrolsüz olan kullanım gittikçe artan bir durum.” diye konuştu.
“Biz kullanmıyor olsak dahi, ikincil kirleticilere maruz kalabiliyoruz”Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkilerine de değinen Dr. Can şunları söyledi: “Günümüzde insanlar tütün ve tütün ürünlerinin birincil kirletici yönlerine, yani kullanımının gerçekleştiği zaman insanda yarattığı sağlığı tehdit eden etkilere odaklanıyor. Fakat yanımızda biri tütün ürünü tüketiyor ise, ondan çıkan duman ile biz ikincil kirleticilere maruz kalıyoruz. Yapılmış olan bir çalışmaya göre sigara içilmiş bir ortamda, yalnızca bir kez bile içilmiş olsa dahi, sigaranın çıkardığı dumandaki o sağlıksız, sağlığı tehdit eden maddeler ortamdaki duvarlara siniyor ve üç ay sonrasında dahi duvarlarda o maddelere rastlanıyor. Dolayısıyla çocuklarımızın ve yahut bizim dokunduğumuz, temas ettiğimiz eşyalar yahut cisimler aradan üç ay geçmiş olsa bile bizim sağlığımıza bir tehdit oluşturabiliyor.”