Yenidoğan Bebek Kimliği Nasıl Çıkartılır?

Yenidoğan Kimliği Çıkarmak için Gerekli Olan Belgeler?

Yenidoğan bebeğe kimlik çıkarabilmek için başvuru sırasında hazır bulundurulması gereken belgeler şu şekilde sıralanır:

Anne ve babaya ait kimliklerin hem ön hem de arka yüz fotokopisi Bebek doğduktan sonra doğum yapılan hastane tarafından verilen doğum belgesinin aslı Anne ve babanın evliliği sürüyor ise evlilik cüzdanı fotokopisi Nüfus Müdürlüğü ya da internet üzerinden temin edilen başvuru formu

Yenidoğan kimlik kartı için ücret talep edilmez. Ancak doğumdan itibaren 30 gün içinde bildirimde bulunulmadığı takdirde yeni kimlik başvuru ücreti alınacağı unutulmamalıdır. Belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak başvuru sürecini sorunsuz bir şekilde yönetebilirsiniz.

Yenidoğan Kimlik Çıkarma Süreci Nasıl Olur?

Yenidoğan kimlik çıkarma süreci doğum kaydının yaptırılması ile başlar. Hastane personeli tarafından gerçekleştirilen kayıt sırasında bebeğin adı, doğum tarihi ve ebeveyn bilgileri işlenir. Doğum kaydı yaptırırken yeni doğan kimliği için başvuruda bulunma seçeneği mevcuttur. Bu durumda, hastane görevlisi tarafından başvuru formu sağlanır ve başvuru kabul edilir. Başvuru formunda bebeğin ve ebeveynin kimlik bilgileri talep edilir.

Kimlik için gerekli olan tüm belgeleri hazırlayıp başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra ilgili kuruma teslim edebilirsiniz. Başvurunun onay sürecinden geçmesi durumunda kimlik düzenlenir ve başvuru sahibine teslim edilir. Nüfus Müdürlüğü tarafından belirlenen tarihte ilgili kuruma giderek bebeğinizin kimliğini teslim alabilirsiniz. Tercihe göre kimliğin adrese gönderilmesi de talep edilebilir.

Yenidoğan Kimliğini Ne Zaman Çıkarmak Gerekir?

Yenidoğan kimlik çıkarma süresi yurt içinde ya da yurt dışında yaşayanlar için değişiklik gösterir. Yurt içinde yaşayanlar için bu süre bebeğin doğduğu tarihten itibaren 30 gün iken yurt dışında yaşayanlar için doğum tarihinden itibaren 60 gündür. Belirlenen süre içerisinde işlem yapılmadığı takdirde gecikme cezası uygulanır.

Yenidoğan Kimlik Kartı Çıkarmak için İşlem Yapılabilen Yerler

Dünyaya gözlerini yeni açan bebeğinize kimlik çıkarmak için doğum sonrası hemen başvuru yapabilirsiniz. Genellikle doğum kaydı sırasında gerekli olan hastanede kimlik için başvuru yapılabilir. Hastanede kimlik kartı işlemi yapılabilmesi için ilgili kurumun gerekli koşulları sağlıyor olması gerekir.

Doğumdan sonra belgeyi çıkarmak istiyorsanız Nüfus Müdürlüğüne başvurmalısınız. İkamet ettiğiniz bölgedeki ya da bebeğin doğduğu yerdeki Nüfus Müdürlüğüne giderek işlem yaptırabilirsiniz. Kurum tarafından size verilen randevu günü ve saatinde hazır bulunmalısınız. Randevu alınan tarihte gidilmezse yeni randevu için 2 ay beklemeniz gerekebilir. Herhangi bir sebeple randevuya gidemeyeceğiniz durumlarda 2 gün önce randevuyu iptal etmelisiniz.

Nüfus Müdürlüğüne ebeveynlerin yanı sıra büyük baba, büyük anne, 18 yaşından büyük olan kardeş ya da vekalet verilen kişiler de başvuru yapabilir. Randevu oluşturmak için Alo 119 hattı veya internetten online sistemi kullanabilirsiniz.

Yenidoğan Kimlik Çıkarma Süreci ile ilgili Bilinmesi Gerekenler Kimlik kartı teslim alındıktan sonra, kartın zarar görmemiş ve bilgilerin doğru olduğundan emin olmanız gerekir. Kart kontrol edildiğinde herhangi bir kırık, hasar ya da okunaklı olmayan bilgi var ise değiştirilmelidir. Kart üzerinde yer alan isim, soy isim, doğum tarihi gibi tüm bilgilerin hatasız ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. Bilgilerde yanlışlık ya da hata varsa düzeltme işlemi için ilgili kuruma başvurabilirsiniz. Bebeğiniz 18 yaşına gelene kadar kimlik kartı ile ilgili tüm sorumluluk ebeveyne aittir. Bu nedenle bebeğinizin kimliğini özenli bir şekilde korumalı ve güvende tutmalısınız. Kartın kaybolmaması ve hasar görmemesi için gerekli önlemleri alma yükümlülüğü ebeveyne aittir. Kimliğin kaybolması veya zarar görmesi halinde yeni kimlik kartı çıkarabilmek için Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Başvuru sırasında yeni kimlik belgesi çıkarmak için gerekli olan belgeler talep edilir. Yeni kimlik belgesi çıkarma prosedürlerini takip ederek süreci tamamlayabilirsiniz.