TÜRKİYE’DE BİR İLK
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Muhammed Hasan Aslan Kapalı mekan dikey tarım prosesinin açılışını gerçekleştirdi.Proje hakkında bilgi veren Dekan Aslan;
Türkiye’de ilk kez kapalı mekân dikey tarımı odaklı bir üniversite-sanayi iş birliğinde; sürdürülebilirlik, bitki besleme, gıda güvenliği ve fonksiyonel gıda konularının bir arada ele alınacağı, tüm sistem otomasyonu ve mühendisliği yüzde yüz yerli olarak yapılan “Kapalı Mekan Dikey Tarımı” için GTÜ ile Plant Factory iş birliğinde kurulan Ar-Ge tesisinin açılışı gerçekleştirildi.Burada yetiştirilecek ve geliştirilecek ürünler sürdürülebilirlik, düşük karbon ayakizi, düşük su ve gübre tüketimi, pestisit kalıntısı içermeme, yerel olarak üretilme ve yüksek ve standardize besin içeriğine sahip olma gibi özellikleri ile öne çıkan ‘premium’ ürünler olacak.Türkiye’de ilk kez kapalı mekân dikey tarımı odaklı bir üniversite-sanayi işbirliğinde sürdürülebilirlik, bitki besleme, gıda güvenliği ve fonksiyonel gıda konularının bir arada ele alınacağı, tüm sistem otomasyonu ve mühendisliği yüzde yüz yerli bir tesis hizmete alındı.
DÜŞÜK KARBON ÜRÜNLER YETİŞECEK
Burada yetiştirilecek ve geliştirilecek ürünler sürdürülebilirlik, düşük karbon ayak izi, düşük su ve gübre tüketimi, pestisit kalıntısı içermeme, yerel olarak üretilme ve yüksek ve standardize besin içeriğine sahip olma gibi özellikleri ile öne çıkan ‘premium’ ürünler olacak.
DİYETE UYGUN ÖZEL ÜRÜNLER
Yetiştirilecek ürünlerin besin değeri ve gıda güvenliği ile ilgili analizlerini yaparak belgelendirip ve tüketicilerin daha sağlıklı, daha temiz, daha güvenli ve besin değeri kontrollü gıdalara bu sistem vasıtası ile ulaşabilmesi sağlanacak. Pazarda talep gören veya görebilecek olan, ancak geleneksel tarımda yaygın olarak yetiştirilmeyen bazı ürünlerin sisteme adaptasyonu çalışılacak. Ayrıca sağlık gerekçeleri ile özel ihtiyaçları olan kişilerin diyetine uygun özel ürünlerin de yetiştirilebilmesi için yöntemler ve reçeteler geliştirilecek.