Mevsimsel Beslenmenin Önemi
Mevsimsel Beslenmenin Önemi
Fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde en etkili şeylerden biri olan beslenmeye dair önerilerimizi ve mevsimsel beslenmenin önemini bu yazımızda bulabilirsiniz.
Mevsime uygun sebze ve meyvelerle beslenmek vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilmek açısından oldukça önemlidir. Farklı aylarda, o mevsimin koşullarına uygun mahsuller yetişir. Bu ürünlerin tazeliğini kaybetmeden tüketilmesi, vücudun ihtiyacı olan antioksidanlar başta olmak üzere vitamin ve mineralleri karşılamaya yardım eder.
Yaz mevsiminde domates, biber gibi sebzeler yoğun olarak karşınıza çıkar. Bu sebzelerin en büyük özelliği yüksek oranda su içermesidir. Bu özellikleri sayesinde vücudunuzun mevsim koşullarına daha dirençli olması sağlanır. Kış mevsiminde ise bağışıklığı güçlendiren ve direnç kazanmanıza yardımcı olan turp, lahana gibi sebzeler yoğunluktadır.
Mevsiminde beslenme denilince akla sadece sebze ve meyvelerin gelmesi yeterli değildir. Örneğin sezonunda avlanan balıkları tüketmek Omega-3 ihtiyacını karşılamak açısından büyük önem taşır. Bunun yanında baklagiller, çeşitli tahıllar ve kuruyemişlerin de mevsiminde uygun biçimde tüketilmesi dengeli beslenme ve sağlıklı bir yaşam için temel yapı taşlarını oluşturur.
Sürdürülebilir Beslenme Alışkanlığı
Mevsimsel koşullara uygun beslenmek çevresel açıdan da önemlidir. Bir sebze ya da meyveyi mevsimi dışında tüketebilmek için doğal yetişme koşullarının dışına çıkılması, bunun için de üretimden taşımaya kadar çeşitli aşamalardan geçilmesi gerekir. Özellikle ithal edilen ürünler için yapılan yakıt tüketimi gibi zorunlulukların ortaya çıkması doğaya verilen zararı artırabilir.
Yerel ürünlerin tüketilmesi mevsimsel beslenmeye önemli ölçüde katkı sağlar. Ayrıca ekonominin güçlenmesine de destek olur. Mevsim koşullarına uygun beslenmenin sağlıklı olduğu kadar sürdürülebilir bir alışkanlık olarak kabul edildiğini söylemek mümkündür. Uygun koşullarda ve doğru mevsimde yetişen ürünleri tüketerek sağlığınızı koruyabileceğiniz gibi çevreye saygı göstermeyi de sürdürebilirsiniz.
Mevsiminde Beslenmenin Bağışıklığa Katkısı
Mevsiminde yetişen gıda ürünlerini tüketmek bağışıklığın güçlenmesi için bir gereklilik olarak görülür. Doğru koşullarda yetişen sebze ve meyvelerin besin değeri son derece zengindir. Bu besin değerleri vücudunuzun güçlenmesini, hastalıklara karşı daha dirençli olmasını mümkün kılar.
Örneğin, kış aylarında tüketilen portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler C vitamini bakımından zengindir. C vitamini de bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturur. Sarımsak, soğan gibi sebzelerin de antibiyotik etkileri olduğu ifade edilir. Bu da enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.
Sezonu dışında yetiştirilen gıda ürünlerinin dayanıklı olması ve hızlı büyümesi için çeşitli tarımsal maddeler kullanılabilir. Katkı maddesi içeren, işlenmiş gıdalar bağışıklığın olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu açıdan bakıldığında da mevsimsel beslenmenin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri net biçimde görülebilir.
Hangi Meyve ve Sebze Hangi Mevsimde Tüketilmelidir?
Vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali tek başına karşılaması mümkün olan sebze ve meyvelerin hangi mevsimde yetiştiğini merak ediyor olabilirsiniz. İşte sezonuna göre tüketebileceğiniz bazı sebze ve meyveler:
- Bahar: Ispanak, marul, roka, pazı, kereviz gibi yeşil yapraklı sebzeleri bahar aylarında tezgahlarda görebilirsiniz. Bu sebzelerin içeriğindeki antioksidanlar mevsim geçişlerinde vücudunuzun direncini artırabilir. Çilek, kiraz, kayısı ve erik gibi meyveler de bahar aylarının en sevilen ürünlerindendir.
- Yaz: Bu mevsimde su içeriği yüksek sebze ve meyvelerle karşılaşabilirsiniz. Bunların başında; karpuz, domates, salatalık ve biber gelir. Ayrıca şeftali, kavun, incir ve üzüm gibi lezzet dolu meyveler de bu mevsimde sofraları süsler.
- Sonbahar: Sonbaharın öne çıkan sebzeleri; kabak, balkabağı, lahana ve brokolidir. Elma, armut ve kivi gibi meyveler ise sezonun favorileri arasında yer alır.
- Kış: Kış denilince akla ilk gelenler turunçgillerdir. C vitamini zengini portakal, mandalina ve greyfurt kış mevsiminin gözdeleridir. Sebze olarak da bu mevsimde Brüksel lahanası, pırasa, ıspanak gibi yapraklı ürünleri tüketmek mümkündür.
Mevsimsel beslenme, sağlıklı bir alışkanlıktır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan önemli bir faktördür. Mevsiminde yenen meyve, sebze, tahıl ve balık gibi ürünler hastalıklara karşı direncinizi artırır. Beslenme tercihlerinizde değişikliğe giderek bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz.
Kaynak:kuveytturk.com.tr/blog
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.