Malum; Camiye üzerimize farz olan namazımızı eda etmeye gittiğimiz gibi; Tilavet, mevlid, vaaz, sohbet vb dinlemek içinde gideriz. Çocuklarımızında Kur'an ı Kerim öğrenmek için gittikleri muhakkak. Böylesi uğrak kıymetli yerimizdir Camilerimiz. Camileri daima temiz tutmak, nezih ortamını sahiplenmek, huzur u sükunetle ibadetlerimizi yapmak isteriz.
Sağ adımımızı attığımız anda salavat ı şerife getirmeyi alışkanlık haline getiririz. Cami içerisinde bir kişi var ve cephesi bize dönükse; gayet sesiz bir şekilde selam verir, ön sırada bir yere otururuz. Elden geldiğince ilk gelenlerin ön sıraya oturması, sonra ikinci ve üçüncü safların oluşturulması evladır. Böylece Camiye giriş ve çıkışların kolaylaşmasını sağlarız.
Camiye geldiğimizde; Şayet ezan okunmamış ve vakitte müsayitse, iki rekat Tehıyyetü`l-Mescid namazı kılmaya gayret ederiz. Özellikle İmamın arkasına olası hallerde namazın edasını tamamlatabilecek derecede ehil olan birinin geçmesi sünnetten kabul edilir.
'' Namaz mü'minin miracıdır '' hadis i şerifinin önemine atfen namaz anında içimizden okuduğumuz sureleri çok sesizce okuyarak, bizlerle beraber namaz kılanların dikkatini dağıtmamaya çalışırız. Dualarda da benzer şekilde sessizce dua ederiz.
Camide elden geldiğince bir yere yaslanmadan oturmaya gayret ederiz. Cemaatin dikkatini çekecek davranışlardan kaçınırız. Tespihin dahi ses çıkarmamasına dikkat ederiz. Tespih anıda sünnettendir. Bu sebeple KIBLEYE dönük tamamlamaya gayret ederiz.
Her ne surette olursa olsun, saf nizamı korunur; Cemaatin istikameti KIBLE olur. Namaz anını beklerken asla telefon vs ile uğraşmayız. Bu sebeple, Camii girişlerinde '' Telefonlarımızı kapatalım veya sessize alalım '' uyarılarını görürüz.
Ne suretle olursa olsun, Camide yüksek sesle konuşmayız. Biliriz ki, herkes Allah'a yönelmek, ibadet etmek için gelmiştir. Biz müslümanlar açısından Camii kıymetlidir, saygıya değerdir. Camiden çıktığımız ana kadar sessizliğimizi bozmamalıyız. Nasıl ki, Camiye sağ adımımızla girmiş isek, bu defa çıkarkende sol adımımızı atarız.
Biliriz ki, Camii cemaatle namaz kılınan bir yerdir. Mademki cemaat olmak; Bir ve beraber ( cem ) olmaktır, öyleyse, namaz vakitlerinde birlik ve baraberliğe( vahdet ve mütesanit'e ) azami gayret gösteririz. Cuma namazları ve bayram namazları daha kalabalık cemaatlerle kılındığı için, sessizlik, sükunet ve huzur ortamının önemini daha iyi kavrarız. Vesselam..