Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Umulur ki böylece günah ve fenâlıklardan korunursunuz. Bakara / 183. Ayet
Malum, medeniyetleri besleyen ana kaynaklardan biri de dindir. Dinimiz İslam; medeniyetimize, yaşantımıza Ramazan ve Kurban Bayramlarını hediye ederek sosyal yaşantımıza merhamet - şefkat - kardeşlik - paylaşım(dayanışma) vb alışkanlıkları kazandırır. Özellikle bayramlar çocukluğumuzdan itibaren hatıralarımızda unutulmayacak izler bırakır. Bu sebeple anne - babalar çocuklarına elden geldiğince coşkulu bayramlar yaşatmalılar ki; Çocuklar yaşam hikayelerine unutmayacakları hikayeler eklesinler.
Peygamberimiz Hz Muhammed: “İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” buyurmuşlardır. (Buhârî, Îmân 1, 2, Tefsîru sûre(2) 30; Müslim, Îmân 19-22)
Biliriz ki, bayramda akraba ziyareti olmazsa olmaz. Büyükler bir kere daha küçüklerin saygısına muhatap olurlar. Eller öpülür, imkanlar nispetinde en azından bayram şekerleri karşılıklı olarak ikram edilir.
Çocukluğumuzda büyüklerimizden aldığımız harçlıklar hiç unutulmaz. Gelecekte aynı harçlıkları bu günün çocukları vereceklerdir. Bu güzel alışkanlıklar yaşanarak kazanılıyor öyle değil mi ?
Her ne kadar günümüzde şehirleşme ( kentleşme ), modernleşme bahaneleriyle bayram ziyaretleri yerine seyahatler ( tatiller ) teşvik edilsede bayram geleneklerimiz güçlü bir şekilde devam etmektedir. Büyüklerin ellerinden öpmek, hal hatır sual etmek ne güzeldir.
Güzel olan, doğru olan hata yapmamaktır. Ancak, hatalarda insanlara mahsus. Birbirlerini incitenler, kıranlar: dargınlıklarını bayramlarda nihayetlendirirler. Ramazan bayramı bu açıdanda barış bayramıdır.
Peygamberimiz Hz Muhammed ( sav ); “Kul, din kardeşine yardımcı olduğu sürece Allah da onun yardımcısı olur.” buyurmuştur. (Ahmed b. Hanbel, II. 252.)
İslamiyet evrensel bir dindir, evrensel düşünmemizi ister..
Yardımlaşmada yakın akrabalardan başlamak esastır. Ama imkan varsa mağdurlara, mazlumlara, harp - savaş halindeki müslümanlara da yardım etmek, destek vermek önemlidir. Müslümanlar, bir vücudun zaları gibidirler. Müslümanlar birbirlerinin acılarıyla acılanır, sevinçlerini üleşirler, paylaşırlar. Bu vesileyle '' Gazze, tüm müslümanların meselesidir '' demek; Doğru bir ifadedir..
Ramazanı yaşadık. İbadetlerimizi yaptık, oruçlarımızı tuttuk. Fitre, zekat ve hayırlarımızı - infaklarımızı yaptık. Bayramı doyasıya yaşamak, neşeyle, huzurla, sevgiyle, muhabbetle, bayramı çocuklarımıza güzel bir miras olarak bırakmak temennilerimle; Rabbimiz evlerimize, ülkemize, İslam alemine, hatta, tüm insanlığa barış - huzur - kardeşlik dolu nice bayramlar yaşatsın İnşaallah. Bayramınız mübarek olsun Vesselam..