birsan alüminyum
Emrullah Akbulat
Köşe Yazarı
Emrullah Akbulat
 

100 Yılda Geldiğimiz Nokta; Edep - Adap Yoksunu Toplum Oluyoruz

           100 Yılda Geldiğimiz Nokta; Edep - Adap Yoksunu Toplum Oluyoruz           Müslüman bir toplumuz. Saygı, utanma duygusu merkezli bir yaşantımız vardı. Çocuklar, yetişkinlerin yanında konuşmaya  utanırlardı. Haya denilen bir şey vardı. '' Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır '' temasıyla okullar çocuklarımızı eğitim ve öğretime tabi tuttular. Maalesef ,100 yılda geldiğimiz noktada;  Okullarımızda yöneticiler, öğretmenler, hasılı tüm eğitim kadrosu yetiştirdiklerinden memnun değiller.           Öğretmen neredeyse ilkokul öğrencisinden şiddet görecek.Gün geçmesinki '' veli öğretmeni dövdü '' haberleri duymayalım.  Ortaokul  ve liselerde '' öğrenci öğretmenini dövdü ''  ya da '' bıçakladı '' haberlerine alıştık. Dahası '' öğrenci öğretmenini bıçaklayarak öldürdü '' haberleri de yadırganmaz oldu. Allah'tan sömestre tatili başladı rahatladık.           Semt kahvehanesinde veya cami avlusunda daha neler konuşuluyor aktarmaya devam edelim. '' Öyle nesil yetişti ki, eskiden giyinip sokağa çıkılırdı şimdilerde yeni nesil soyunup sokağa çıkıyor.'' Yaşlılar artık otobüste, minübüste veya metroda gençlerden yer beklemiyorlar. Utanmasalar yaşlıları kaldırıp kendileri oturacaklar korkusu yaşıyorlar.           Karşıdan üç genç geliyorsa aksi istikametten gelen yaşlının dikkat etmesi lazım. Yoksa gençlerin çarpmasıyla günlerce omuz veya göğüs ağrısı çekilebilir. Sokakta bağıra bağıa konuşmaları,  yiyecek ve içeceklerin ambalajlarının gelişi güzel sokağa atmaları  hiç yadırganmıyor. Uyarmak mı ?! Cesaret ister. Çarpışma riski yaşayan iki araçtan birinden inen dört genç ileri yaştaki adamın arabasını darbediyor, adam araçtan inerse akıbeti meçhul.           Semt kahvesinde veya caminin çay ocağında daha neler konuşulmuyor ki. Parkta uygunsuz hareketler artık, rutin yaşananlar.''  Gavuristana döndük kimse dönüp bakmıyor bile. '' diyorlar. Cami bahçesine gelecekler korkusuyla Camilerin dört bir yanı kameralarla donatılıyor bu da başka bir gelişme.           Bu mevzuya nerden girdik. Çıkması da zor. Öğretmenler öğrencilerden şikayetçi, öğrenciler ve velileri de öğretmenlerden şikayetçi.           Camilerde okullardan farksız. İmam '' lütfenli konuşmuyoruz '' diyor. Cemaat '' hava sıcak vaaz uzun olmasın '' diyor.  Adap yokluğu camii kapısına kadar gelmiş. '' 100 yılda geldiğimiz nokta; Edep - adap yoksunu toplum olduk '' diyenler abartıyor mu ?!  Okullarda Adab ı muaşere dersleri okutulsun diyenler haksız mı ? Bu mevzuya sonraki yazılarımızda devam edelim. Allah'a emanetsiniz, Vesselam.
Ekleme Tarihi: 04 Ağustos 2023 - Cuma
Emrullah Akbulat

100 Yılda Geldiğimiz Nokta; Edep - Adap Yoksunu Toplum Oluyoruz

           100 Yılda Geldiğimiz Nokta; Edep - Adap Yoksunu Toplum Oluyoruz

          Müslüman bir toplumuz. Saygı, utanma duygusu merkezli bir yaşantımız vardı. Çocuklar, yetişkinlerin yanında konuşmaya  utanırlardı. Haya denilen bir şey vardı. '' Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır '' temasıyla okullar çocuklarımızı eğitim ve öğretime tabi tuttular. Maalesef ,100 yılda geldiğimiz noktada;  Okullarımızda yöneticiler, öğretmenler, hasılı tüm eğitim kadrosu yetiştirdiklerinden memnun değiller.

          Öğretmen neredeyse ilkokul öğrencisinden şiddet görecek.Gün geçmesinki '' veli öğretmeni dövdü '' haberleri duymayalım.  Ortaokul  ve liselerde '' öğrenci öğretmenini dövdü ''  ya da '' bıçakladı '' haberlerine alıştık. Dahası '' öğrenci öğretmenini bıçaklayarak öldürdü '' haberleri de yadırganmaz oldu. Allah'tan sömestre tatili başladı rahatladık.

          Semt kahvehanesinde veya cami avlusunda daha neler konuşuluyor aktarmaya devam edelim. '' Öyle nesil yetişti ki, eskiden giyinip sokağa çıkılırdı şimdilerde yeni nesil soyunup sokağa çıkıyor.'' Yaşlılar artık otobüste, minübüste veya metroda gençlerden yer beklemiyorlar. Utanmasalar yaşlıları kaldırıp kendileri oturacaklar korkusu yaşıyorlar.

          Karşıdan üç genç geliyorsa aksi istikametten gelen yaşlının dikkat etmesi lazım. Yoksa gençlerin çarpmasıyla günlerce omuz veya göğüs ağrısı çekilebilir. Sokakta bağıra bağıa konuşmaları,  yiyecek ve içeceklerin ambalajlarının gelişi güzel sokağa atmaları  hiç yadırganmıyor. Uyarmak mı ?! Cesaret ister. Çarpışma riski yaşayan iki araçtan birinden inen dört genç ileri yaştaki adamın arabasını darbediyor, adam araçtan inerse akıbeti meçhul.

          Semt kahvesinde veya caminin çay ocağında daha neler konuşulmuyor ki. Parkta uygunsuz hareketler artık, rutin yaşananlar.''  Gavuristana döndük kimse dönüp bakmıyor bile. '' diyorlar. Cami bahçesine gelecekler korkusuyla Camilerin dört bir yanı kameralarla donatılıyor bu da başka bir gelişme.

          Bu mevzuya nerden girdik. Çıkması da zor. Öğretmenler öğrencilerden şikayetçi, öğrenciler ve velileri de öğretmenlerden şikayetçi.

          Camilerde okullardan farksız. İmam '' lütfenli konuşmuyoruz '' diyor. Cemaat '' hava sıcak vaaz uzun olmasın '' diyor.  Adap yokluğu camii kapısına kadar gelmiş. '' 100 yılda geldiğimiz nokta; Edep - adap yoksunu toplum olduk '' diyenler abartıyor mu ?!  Okullarda Adab ı muaşere dersleri okutulsun diyenler haksız mı ? Bu mevzuya sonraki yazılarımızda devam edelim. Allah'a emanetsiniz, Vesselam.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.