birsan alüminyum
Emrullah Akbulat
Köşe Yazarı
Emrullah Akbulat
 

Kocaeli Körfezde Balık Nesli Tükeniyor. En Az Bir Sene Profesyonel Balıkçılık Yapılmamalı

Kocaeli  Körfezde  Balık  Nesli  Tükeniyor. En Az Bir Sene  Profesyonel  Balıkçılık  Yapılmamalı           Amatör balıkçılar avlanma sezonunun açılmasına rağmen balık olmadığından şikayetle; Körfezde profesyonel balıkçıların kıyılara çok yakın noktadan balık avladıklarını ve balıkların üremesinin bu vesileyle engellendiğini söylüyorlar. Balık avlama teknikleri, teknolojisi kullanılarak balık avlanıyor. Neredeyse kıyıya bir adımlık mesafe kalıncaya kadar taranıyor. Belki onlarda haklılar, ailelerinin geçimini balıkçılıkla temin ediyorlar.Ama bunun bir çözümü olmalı.           Amatör balıkçıların bir önerisi var;  '' Yalova - Tuzla hat kabul edilerek, Kocaeli Körfez'e kadar çok değil bir sene olta balıkçılığının dışında balık tutulması yasaklansın, emin olun balık popülasyonu artar. Böylece amatör balıkçılarda profesyonel balıkçılarda balık tutmanın keyfini yaşarlar. '' diyorlar.           Kocaeli Büyükşehir Belediyesi balık popülasyonu artsın diye aralıklarla körfeze hatta nehirlere balık yavrularını bırakıyor ve takdir ediyoruz. Buna rağmen balık yoksa, popülasyonun ve biyolojik çeşitliliğin devamı ve artması için başka tedbirlerinde alınması gerekiyor. Bu doğrultuda amatör balıkçıların önerisini ciddi ve olur önerilerin arasında olması  lazım.           Kocaeli Büyükşehir Belediyesi körfezde takdire değer temizlik çalışmaları da yapıyor ama buna rağmen balık popülasyonu artmıyor. Sahillerde midyeye denk gelmek mümkün değil. '' Teknik usullerle balık - midye üretimi yapılmalı  '' diyenlerde var. Kabul edelim; Dört tarafı denizle çevrili ülkemizde doya doya balık yiyemiyoruz.            Göllerde, barajlarda balık üretiliyor; hatta, ihraç ediliyor. Düşünsenize bu ülkede kafes balıkçılığıyla somon yetiştiriliyor ve ihraç ediliyor. Sadece somon değil bir çok balık türü kafeslerde üretiliyor ve balıkçı tezgahlarında pazarlanıyor.           Körfez balığıyla meşhurdu. Lüferi, mezgiti, midyesi dillere destandı. Her şeye rağmen oltacılar '' Ya nasip, rast gele '' diyerek oltalarını atıyorlar. Temenni edelim; Profesyonel balıkçılarda, oltacılarda keyifle  balıklarını tutsunlar. Vesselam..          
Ekleme Tarihi: 07 Eylül 2024 - Cumartesi
Emrullah Akbulat

Kocaeli Körfezde Balık Nesli Tükeniyor. En Az Bir Sene Profesyonel Balıkçılık Yapılmamalı

Kocaeli  Körfezde  Balık  Nesli  Tükeniyor. En Az Bir Sene  Profesyonel  Balıkçılık  Yapılmamalı

          Amatör balıkçılar avlanma sezonunun açılmasına rağmen balık olmadığından şikayetle; Körfezde profesyonel balıkçıların kıyılara çok yakın noktadan balık avladıklarını ve balıkların üremesinin bu vesileyle engellendiğini söylüyorlar. Balık avlama teknikleri, teknolojisi kullanılarak balık avlanıyor. Neredeyse kıyıya bir adımlık mesafe kalıncaya kadar taranıyor. Belki onlarda haklılar, ailelerinin geçimini balıkçılıkla temin ediyorlar.Ama bunun bir çözümü olmalı.
          Amatör balıkçıların bir önerisi var;  '' Yalova - Tuzla hat kabul edilerek, Kocaeli Körfez'e kadar çok değil bir sene olta balıkçılığının dışında balık tutulması yasaklansın, emin olun balık popülasyonu artar. Böylece amatör balıkçılarda profesyonel balıkçılarda balık tutmanın keyfini yaşarlar. '' diyorlar.
          Kocaeli Büyükşehir Belediyesi balık popülasyonu artsın diye aralıklarla körfeze hatta nehirlere balık yavrularını bırakıyor ve takdir ediyoruz. Buna rağmen balık yoksa, popülasyonun ve biyolojik çeşitliliğin devamı ve artması için başka tedbirlerinde alınması gerekiyor. Bu doğrultuda amatör balıkçıların önerisini ciddi ve olur önerilerin arasında olması  lazım.
          Kocaeli Büyükşehir Belediyesi körfezde takdire değer temizlik çalışmaları da yapıyor ama buna rağmen balık popülasyonu artmıyor. Sahillerde midyeye denk gelmek mümkün değil. '' Teknik usullerle balık - midye üretimi yapılmalı  '' diyenlerde var. Kabul edelim; Dört tarafı denizle çevrili ülkemizde doya doya balık yiyemiyoruz. 
          Göllerde, barajlarda balık üretiliyor; hatta, ihraç ediliyor. Düşünsenize bu ülkede kafes balıkçılığıyla somon yetiştiriliyor ve ihraç ediliyor. Sadece somon değil bir çok balık türü kafeslerde üretiliyor ve balıkçı tezgahlarında pazarlanıyor.
          Körfez balığıyla meşhurdu. Lüferi, mezgiti, midyesi dillere destandı. Her şeye rağmen oltacılar '' Ya nasip, rast gele '' diyerek oltalarını atıyorlar. Temenni edelim; Profesyonel balıkçılarda, oltacılarda keyifle  balıklarını tutsunlar. Vesselam..
         

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergebze.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.