Başlığı okuyup hemen bir önyargıyla eleştirmeyin. Yerin altında ki ve üstündeki tüm Tarihi değerler bu ülkenin kültürel zenginliğini yansıtır. Bu hepimize gurur verir. Ancak, bu arkeoloji araştırmalarında, kazılarında hep hinlikler yaşanmıştır. Dolayısıyle bugün yapılan çalışmalara ve onarımlara bu perspektiften yaklaşıyoruz.
Gizli kalmış, ulaşılamamış tüm zenginliklerin çıkarılıp sergilenmesi; Ülkemiz açısından bir kazançtır. Onur duyarız. Tamam da biz bu ülkede böylesi olumlu düşünceyi yaşarken medeni Avrupaya bakıyoruz; Hiç te bizim gibi yaklaşmıyorlar bu alana. 150 sene önce ki Osmanlı eserlerinin bir çoğu yok edilmiş. Mesela Sırbistanda Köprüler onarılırken Osmanlı Mimari kültürü yerine değiştirilerek kendi kültürlerine has bir özellik kazandırılarak farklı bir görünüm kazandırılıyormuş. Yunanistanda çoğu Osmanlı eserinin yok edildiğini bilmeyenimiz kaldı mı ? Bulgaristanda da benzer bir durum yaşanıyor.
Osmanlı hiç bir Tarihi varlığı yok etmek için gayret göstermedi. Hele hele bir dili - kültürü yok etmek için hiç bir faaliyette bulunmadı. Aksine hür bıraktı; Maddi, manevi destekte bulundu. Türkiye Cumhuriyeti dönemindede farklı bir uygulamada bulunulmuyor. Tarihi kalıntılara elden geldiğince sahip çıkılıyor.
Maalesef Üniversiteler ve kültürel varlıkları yaşatmayla görevli kurumlar bu toplumun asli geçmişine dair varlıklara gereği kadar değer vermiyor diyerek şikayetçi oluyoruz. Öyle ya; Yakın Osmanlı mirası eserler yok olurken; Roma ve Bizans vb eserlerini diriltmek için olağanüstü çalışmalar yapılıyor. Maddi harcamalar yapılıyor.
İstanbulda sayısız Osmanlı mimarisiyle yapılmış irili ufaklı bir çok Çeşme vardı. Çoğu yok oldu.Bugün belgesel kanallarında Osmanlı, Selçuklu eserleri değil; Umumiyetle Roma, Bizans veya Yunan kalıntıları mevzu edinilir. İçeriğinde hristiyanlık propagandası içeren çalışmalarda vardır. En azından vatandaş böyle görüyor. Çekilen İstanbul belgesellerinde bile ağırlık kiliselerde veya Bizans kalıntılarındadır. Bir denge yok. Tanıtımlarda maksadı aşan bir durum var.
Tabi bizlerde hep eleştiriyoruz. Madem öyle Milli - manevi hassasiyeti ağırlıklı olanlar ne yapıyor. Umuma hitap edecek; Müslim - gayri müslim, yerli yabancı herkesin ilgisini çekebilecek düzeyde belgeseller niye yapılmıyor. Belgesel kanallarında bu toplumun maddi - manevi kültürünü yansıtan eserlerin tanıtımının yapılması; Genç nesillere sevdirilmesi gerekiyor.
Üniversiteler, ilgili bakanlık ve kurumlar, TRT, Diyanet vb bu alana yeteri kadar ilgi göstermiyor. Bizden hatırlatması, Vesselam...